Wanneer je een uitgesproken mening hebt en veel deelt, dan krijgen mensen vanzelf wel een beeld bij je. Ik probeer zelf altijd zo min mogelijk in vakjes te denken. Alleen ook ik moet eerlijk bekennen dat je het automatische wel eens aan het doen ben. Laats had ik gelukkig weer eens een mooie gesprek. Hierin werd er ineens tegen mij gezegd dat ik gelukkig geen angsten ken en heel zelfverzekerd ben. Toen zei ik dan ook gelijk dat dit zeker niet het geval is. Ik leef juist met veel angst en onzekerheid. Alleen ik uit en gebruik dit waarschijnlijk wel anders.

Door alles wat ik heb gezien en meegemaakt hebt, probeer ik zo veel mogelijk te leven. Als ik iets wil dan moet ik het gewoon niet. Anders wacht je af en dan gebeurd het waarschijnlijk nooit meer. Je kan dit enorm gedreven noemen of je kan het zien als handelen uit angst. Zoals je misschien laatst wel heb gelezen ben ik best wel angstig om alleen te zijn. Ik zou er niet aan moeten denken dat iedereen weg zou vallen om mij heen. Zo reis ik elke week weer terug naar de mensen die ik lief heb. Daar doe ik er dan ook alles naar dat we gezellig met zijn alle kunnen lachen en nieuwe momenten kunnen opbouwen.

Toch ga ik heel vaak in mijn eentje op reis. Dit doe ik juist om zo dicht mogelijk bij die angst en onzekere kant te blijven. Ik zie het altijd als een cirkel die om iemand heen gaat. Van de ene is die zo beschadigd dat de cirkel heel klein is, maar bij een ander is die juist heel groot. Je kiest er zelf meestal voor waar je loopt. Loop je in de cirkel, op de cirkel of er overheen. Ik probeer altijd op de cirkel te lopen of er even overheen te gaan. Dit betekend dat ik eigenlijk altijd in aanraking ben met mijn angsten en onzekerheden. Zo verplicht ik mij zelf altijd even te lachen naar mij zelf als ik in de spiegel kijk. Dit doe ik expres omdat ik het zo erg vond/vind om mij zelf aan te kijken. Puur uit onzekerheid en de angst om terug te keren naar mijn vorige uiterlijk.

Het alleen reizen is hier ook een heel mooi voorbeeld van. Ik boek uit het niks een reisje en maakt dan de mooiste reizen in mijn eentje. Ik verplicht mij zelf elke dag iets te ondernemen en niet bezig te zijn met andere. Persoonlijk had ik het niet verwacht, maar de reizen zijn oprecht veel leuker dan als je aan iemand vast zat. Tijdens zo’n reis stap ik enorm buiten mijn cirkel. Je bent dan echt alleen en je moet het maar met je zelf uithouden. Zet zielige muziek op en je ziet vanzelf wel een traantje rollen. Die dagen kom ik het dichts bij mij zelf. De angst houd mij scherp, laat mij ondernemen, maakt mij creatief en laat mij lachen. Ik lach mij zelf dan zo vaak uit. Hoe kom je bijvoorbeeld ineens op het dak van een operagebouw in Oslo met een Australische vrouw. Ik zou het niet weten, maar het gebeurde toch.

Voor mij is het enorm belangrijk dat ik deze angsten en onzekerheid hebt. Het maakt mij enorm gevoelig en ik blijf mij zelf erdoor. Doordat ik op die angst cirkel loopt, overmeesterd het mij niet en blijf ik altijd door gaan. Misschien moet je het zelf niet zeggen, maar als ik dan toch bezig ben. Volgens mij maak ik toch echt hele mooie dingen mee en leef ik dit leven toch maar mooi. Angst en onzekerheid hoef niet slecht te zijn. Het maakt je wie je bent en dat vind ik persoonlijk heel mooi.

Fabian van der Gijze
Volg mij verder ook via YouTube, Facebook,  Twitter en  Instagram

Eén gedachte over “ Ik wil zo dicht mogelijk bij de angst leven

  1. Als ik geld had, was ik ook zeker alleen gaan reizen. Zou dat best graag willen, en ook wel nodig hebben. Weg van alles, compleet afsluiten. Maar voor nu doen we dat op onze kamer, een koptelefoon op en muziek aan. Plus een gesloten deur. Of simpelweg wandelen in het bos en daar alleen op een bankje zitten, dat werkt ook voor nu

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.