Het blijft een dingetje hé. Arm blijft arm en rijk wordt rijker. Daar blijven we meestal met zijn alle in geloven en het is vaak helaas ook een feit. Wanneer je opgroei in een gezin met veel geld, dan is er een grote kans dat die gene ook rijk blijft. Bij arme gezinnen blijft dat vaak helaas ook hetzelfde geval. Alleen ik zie dat juist weer als een mooie uitdaging. De meeste jaren ben ik opgegroeid met weinig geld. De band werd groter, maar de zorgen ook. Vandaar wil ik er zelf alles aan doen om later een sterke band te hebben en een wat grotere portemonnee.

Persoonlijk mag ik de laatste paar jaar niet klagen. Heb hard gewerkt en met heel wat geluk werkte het. Het harde werk werd beloond en voor ik het wist begonnen de cijfertjes wat groter te worden. Het was niet enorm veel, maar ik kon ineens voor mij zelf zorgen. Daar was mijn strijd mee begonnen. Ik wilde voor mij zelf kunnen zorgen en een grote last bij mijn ma weg halen. Die had al vaak genoeg een boterham minder gegeten om ons te kunnen verzorgen. Een schat van een moeder en ze deed wat ze kon. Als kind zie je dat helaas niet altijd in. Gelukkig begin je dat na een lange tijd wel te begrijpen.

Na een lange tijd kon ik ineens dingen kopen wat we als hecht gezin nooit hebben kunnen doen. Zo kon ik mijn liefde voor reizen ontwikkelen. Ik kocht een reis naar Boekarest, Thailand en Marokko. Tijdens deze reizen was ik eigenlijk altijd alleen, maar ook weer niet helemaal. Misschien waren wij dan te arm om dit soort reizen te kunnen beleven, maar nu beleefde ik het voor drie man. Het was ergens gewoon mijn plicht om ook voor hun te genieten. Nou geniet ik sowieso altijd dubbel. Mijn moeder is altijd wel op een manier bij me. Nu klink het als of ze overleden is, maar dat is ze gelukkig zeker weten niet. Alleen ik heb dat sterke gevoel gelukkig wel. Ze is altijd wel ergens in mijn gedachtes. Voor haar hoef ik geen grootverdiener te worden. Zolang ik maar gelukkig ben, dan is zij dat ook.

Misschien is het dan juist wel gek hoe ik naar geld kijk. Ik geef namelijk geen fuck om geld, maar wil het wel zien groeien. Misschien toch een beetje uit angst om arm te blijven. Wat het is zou ik je echt niet durven te zeggen. Ik ben er in ieder geval heel zuinig op. Van mij zelf mag ik het dan ook eigenlijk alleen uit geven aan belangrijke grote dingen waar ik of iemand anders ook echt is aan heb. Dan kan je nu inderdaad denken dat die reizen echt geldverspilling waren. Alleen daar ben ik het zeker niet mee eens. Aan die reizen heb ik stuk voor stuk iets aan gehad. Mijn talen zijn enorm vooruit gegaan en ik ben nog meer volwassen geworden. Alleen reizen doet toch iets met je. De eenzaamheid kan je opslokken of juist sterker maken. Dat laatste doet het gelukkig meestal met mij.

Het was één van de duurste dingen wat ik ooit kon kopen, maar het was het dus zeker waard. Als je mij de afgelopen tijd in het echt heb gezien, dan zal je het verschil wel hebben gemerkt. Eerlijk gezegd is mijn strijd tegen arm te blijven daardoor wel nog meer gegroeid. Hopelijk heb ik ooit een mooi gezin mogen opbouwen. Net als elke goede ouder gun ik hun nu al het beste toe. Wat geld hebben kan dan geen kwaad. Geld maakt niet gelukkig, maar het is toch wel heel makkelijk.

Fabian van der Gijze

Volg mij verder ook via  Facebook,  Twitter en  Instagram

2 gedachten over “Arme gezinnen blijven arm

  1. Ik heb zelf altijd dat ik vind dat geld me niets kan schelen, oprecht niet. Mijn vader zegt altijd: met geld koop je liefde. Ik moet wel eerlijk bekennen dat mijn reis naar Engeland geld koste, en ik dus in feite liefde kocht met geld. Maar anderzijds, vriendschappen die ik opbouw, familiebanden, eventuele relaties, dat doe ik zonder geld. Ik geef ook niets om spullen, ik geef om steun, liefde en vriendschap. Als ik dat maar heb, dan ben ik rijk genoeg. Al kun je zonder geld niet overleven natuurlijk.

  2. klopt arme mensen blijven armer worden wij smane hebben het finicieel heel zwaar heel zwaar en word steeds zwaarder hier in nderland word alles maar duur duur en uit knijpen dat gewonen volk ja toch ik ben er mee eens dat we minder en minder steeds hebben

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.