De laatste tijd denk ik vaak aan de  butterfly effect (vlinder effect). Door games die de laatste tijd vaak te zien zijn op YouTube leerde ik deze theorie kennen. De butterfly effect houd in dat door een keuze iets anders later gebeurd.

Een voorbeeld hier van is ik ben rijk en heb op een dag weinig tijd  en wil nog even snel een kraslot kopen, omdat ik dat altijd zo leuk vind om aan mee te doen. Door dat ik weinig tijd heb wil ik zo snel mogelijk weer uit de winkel. Voor mij staat een vrouw die duidelijk heeft staan huilen. Ik glip als ze even niet op let voor bij haar en piep voor. Ik koop het kraslot en loop weg. De vrouw achter mij hoor ik  het zelfde doen terwijl ik al weg loop. Thuis kras ik het lootje en kom er achter dat ik een miljoen win. Mooi mee genomen denk ik. Staat mooi op mijn  rekening bij alle andere miljoenen die ik al heb.

Nu denk je waarschijnlijk waar slaat dit op. Dat zal ik je vertellen. Zonder dat ik het wist was die vrouw een alleen staande moeder zonder geld en werden haar kinderen morgen het huis uit gezet, omdat ze hun geen eten meer kon geven. Ze probeerde dit met veel geluk te voorkomen door haar laatste 5 euro uit te geven aan een kras lot. Die had zij niet gewonnen, maar ik wel.

Door de keuze van mij om voor te piepen had zij niet gewonnen en werden haar kinderen dus het huis uit gezet. Dit is dus het butterfly effect.

Dit is één van de weinige theorieën waar ik in geloof. Door een hele kleine keuze kan een grote ramp ontstaan. Ik heb dit zelf al te vaak mee gemaakt. Je leven kan zomaar door een keuze van jou of van een ander heel anders lopen.

Dit heeft iedereen wel mee gemaakt, dus eigenlijk kan het niet anders dan dat deze theorie waar is. Niet dat ik iedereen nu probeer bang te maken om keuzes te maken, maar denk af en toe eens na bij het maken van een keuze, want het kan van grote invloed zijn. Geloof me dat kan.

Fabian van der Gijze

Eén gedachte over “ butterfly effect (heden)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.