oma

20 januari 2019 was het dan toch echt zo ver. Mijn lieve oma is helaas overleden. Ik lag na mijn nachtdienst net in bed en toen ging mijn telefoon over. Op mijn scherm zag ik Ma staan en ik wist al genoeg. Ik hoorde aan de andere kant iemand met al haar kracht naar de juiste woorden zoeken. Een kleine snik en een slik en de woorden kwamen eruit. Fabian, oma is net rond 6 uur overleden. Iets wat geen geheim meer was. Een paar dagen geleden zat ik namelijk vierdagen lang elke dag naast haar bed. Te genieten van onze laatste dagen en voor haar te hopen dat ze snel zou gaan.

Een ander zou het misschien heel moeilijk hebben gevonden, maar ik vond dit de één van de mooiste vierdagen ooit. Je ziet iemand wel afglijden naar beneden, maar wel op een bijzondere manier. Ze was op en daardoor lag ze op haar sterfbed te wachten tot haar hart er mee zou stoppen. Eerst had ze het besef nog niet helemaal, maar vanzelf kwam dat besef wel. Uit mijn werk rende ik naar de trein en vloog richting Rotterdam. Daarvoor had ik namelijk te horen gekregen dat we waren begonnen en dat het zomaar voorbij kon zijn die dag. Bij aankomst leefde ze gelukkig nog. Ze keek mij aan, gaf een compliment over mijn kleding en wilde een knuffel. Ik kreeg de mooiste en de fijnste knuffel ooit. Trillend probeerde ze mij zo goed mogelijk te pakken, gaf haar een kus op haar wang en ik voelde dat ze de juiste knuffel had gevonden. Ze liet niet meer los tot ze het genoeg vond. Een kleine traan rolde over onze wangen. We wisten het. De maatjes moesten afscheid gaan nemen.

Gelukkig duurde mijn weekend vier dagen en die heb ik allemaal nog met haar mee kunnen maken. Ik zat naast haar en kreeg haar hand in mijn hand gedrukt. Normaal aaide ze mijn bol, maar nu was het andersom. Ik mocht alleen niet bozig van haar kijken, want dan zei ze dat gelijk. Met een brede glimlach bleef ik dus naar haar kijken en genoot van elk moment. Ze gaf hier en daar nog wat wijze advies. De derde dag stak ze haar duim naar mij op en seinde ze dat ik iets dichterbij moest komen. Wat zorg je goed voor je moeder, bedankt daarvoor lieverd. Die woorden kwamen inderdaad wel aan. Ik beloofde haar dat ik dat altijd zou blijven doen. Tevreden zag ik een knikje.

Na vier dagen afscheid nemen moest ik weer terug naar mijn eigen huisje. Wachtend op het belletje wat sowieso eraan zat te komen. Verdrietig kon ik niet zijn. Ik was blij voor mijn oma. Geen pijn meer, geen angst meer en hopelijk weer terug bij mijn lieve opa. Mijn oma was mijn grootste fan en één van mijn voorbeelden. Een vrouw die er altijd was, zelf geen makkelijk leventje heeft gehad en daarom extra goed voor ons zorgde. Zij ving ons op tijdens het onderduiken en stond altijd paraat. Ze was een schat en soms veel te goed voor iedereen op deze wereld. Als ze iets liefs kon doen dan deed ze dat. Niemand mocht ontevreden weg gaan. Het was een schat en ik ga haar zeker niet vergeten.

https://www.instagram.com/p/Bs2q8OpggWP/

Ik leefde al altijd met haar in mijn hart, maar zal dat nu nog meer doen. Het is goed zo, ze heeft het goed gedaan. Dag lieve oma, hopelijk tot ooit.

Fabian van der Gijze

4 gedachten over “Dag lieve oma

  1. Mooi geschreven Fabian en helemaal waar. Ik had me ook geen betere en lievere (ex)schoonmoeder kunnen wensen ..het was een schat van een mens en ik zal ze ook nooit vergeten..sterkte !

  2. Wat mooi geschreven. Ik ken je oma als een hele lieve vrouw die altijd klaar stond voor andere samen met je opa Heel veel sterkte

  3. Heel veel sterkte met dit enorme verlies! Ik weet hoe het voelt, om een vrouw die je zo graag ziet te moeten afgeven. Ik verloor mijn oma vandaag op dag exact een maand geleden. Nog steeds mis ik haar en dat gevoel zal voor altijd blijven. Mijn lieve oma is niet meer, maar wat ben ik blij dat ik de laatste dagen bij haar was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.