Van kleins af aan hou ik al van vragen stellen en krijgen. Zo kreeg ik vandaag een bijzondere vraag waar mijn antwoord mij zelf even niet los kan laten. De vraag was als volgt ‘’Als er 1 ding in de wereld is wat je mocht veranderen, wat zou dat dan zijn?’’. Ik weet eigenlijk niet waarom, maar ineens had ik een antwoord op die vraag. Ik zei namelijk dat ik dan mind sickness zou laten verdwijnen (geestesziek). Nou weet ik dat de wereld in vuur en vlam staat door Corona. Alleen in deze blog wil ik toch eens mijn visie en antwoord toelichten. Dit is waarom ik geestesziek uitkoos om te lasten verdwijnen.

Het onzichtbare gevecht

Wie je ook bent, hoe je ook denkt en wat er ook gebeurd is, ik denk persoonlijk dat iedereen wel te maken krijgt met geestesziek. Misschien in je eigen hoofd en anders wel in die van een ander.  Een ziekte (ja dat is het zeker) die je lichaam insluipt en zich vastketen aan jou. Een ziekte die niet altijd te zien is en dat maakt het naar mijn mening enorm gevaarlijk. Voor je het je afvraagt, ja ik heb ook met geestesziek te maken en te maken gehad. Een moeilijk gevecht wat je met een gevecht alleen niet door komt. Het is iets wat niet te beschrijven valt. In mijn geval heb ik gelukkig zelf nooit geestesziek in de heftige vorm gehad dat ik er niet meer wilde zijn, maar ja ik ken ondertussen wel veel mensen die dat wel hebben gehad. Bij sommige zag ik het aankomen en bij andere had ik het nooit verwacht. Dat laatste beangstig mij soms wel.

Geestesziek bij mij zelf

Begin maart vluchtte ik naar Engeland om even tot rust te komen. Ik voelde mij weer even niet mij zelf. De druk, de stress en de gedachtes stapelde zich weer op. Geestesziek was het dit keer niet, ten minste niet in erge vorm. Ik was alleen echt niet mij zelf en kon ook niet echt vertellen hoe het voelde. Alleen dat het aanwezig was dat wist ik zeker. De drukke blije joch was niet meer. Nee, ik was ineens serieus en trok mij terug zodra het kon. Één ding heb ik gelukkig alleen wel door het verleden en gesprekken met lieve mensen geleerd. Hou het gevoel nooit voor je zelf. Zo begon ik het gevoel aan te kaarten en zichtbaar te maken. Je kan namelijk naar mijn mening alleen dingen aanvallen wat je kan zien. Anders gaat het niet. Gelukkig was het compleet terug trekken, gesprekken en mooie gebeurtenissen voor mij genoeg om het weer kwijt te raken. Hey lach, dag kans op een ergere vorm van geestesziek.

Groter dan we misschien wel denken

Voor geestesziek zijn er inderdaad medicijnen alleen ik denk dat dit vooral meer remmend en verdovend werkt dan dat het echt verdwijn. Voor mij zijn eerlijke gesprekken en mooie momenten een betere hulpmiddel tegen geestesziek. Alleen dat verschilt natuurlijk wel per persoon. Alleen waarom zou ik geestesziek dan kiezen om te laten verdwijnen. Nou eigenlijk heel simpel. Ik denk dat geestesziek een ziekte is die dagelijks mensen, gezinnen en families het leven kosten en pijn doen. Als geen ander heb ik het zo ervaren in mijn eigen gezin en de verliezen zien gebeuren. Ik ken de feiten niet, maar zie geestesziek zeker als één van de grootste ziektes waar nog geen echte medicijn tegen is. Misschien juist ook wel door dat het nog niet zo serieus wordt gezien en ook niet om aandacht schreeuwt. Want wie gaat er schreeuwen voor iets wat onzichtbaar is en de meeste mensen ook onzichtbaar willen houden? De psychologen en goeie gesprekspartners zijn de helden op dit gebied.

Ik heb persoonlijk door de jaren heen veel mensen leren kennen met geestesziek als ziekte. Stuk voor stuk een ander verhaal en een andere aanleiding. Iets wat ik zeer serieus neem en vroeger ook altijd iets aan wilde doen. Nu vraag ik mij enorm af hoe jij naar geestesziek kijkt. Is de ziekte nog wel zo onzichtbaar, is het al zichtbaar genoeg om met zijn alle aan te vallen of is het misschien wel iets wat nooit helemaal gaat verdwijnen? Zeg jij het maar.

Fabian van der Gijze

YouTube, Facebook,  Twitter en  Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.