Vorig jaar rond deze tijd waren de eerste paar keer dat wij naar de voedselbank moesten. We hadden toen te weinig geld om zelf onze boodschappen te betalen. Ik wist niet wat ik kon verwachten. Je hoorde er wel eens iets over. Meestal als je er iets over hoort zijn het slecht te dingen. Het eten moest super vies zijn, goedkoop en bovendien al heel lang over de datum. Ik was dus heel benieuwd wat ik er van zou vinden.

Mijn mening had ik al snel gemaakt over de voedselbank. Het was top. Je kreeg heel vaak niet van die vieze goedkope producten, maar juist het tegen over gestelde. We kregen super vaak bekende merkproducten die supervoedselbank5 lekker waren. Het enigste nadeel was voor mij dat er veel snoep en koek bij zat, maar het was veel en meestal heel lekker.

We hebben er ongeveer een jaar onze eten gekregen. Daarna mochten we het niet meer. De berekening was strenger geworden, dus hadden we nu er te veel geld voor om nog te mogen halen. Aan de ene kant vond ik het heel jammer, maar aan de andere kant weer niet. Het eten vond ik ec
ht super en je kon veel nieuwe producten proeven en testen, maar voor mijn moeder vond ik het wel zielig. Ze had altijd zo hard geknokt om hier niet heen te hoeven gaan. Ondanks moest ze er toch heen gaan en ik zag dat ze het er moeilijk mee had. Ze wilde zelf voor ons kunnen zorgen en niet door middel van hulp. Later besefte ze ook wel dat het geen schande was, maar het gevoel bleef altijd wel een beetje bij haar.

Mij is van deze tijd vooral de feestdaggen bij gebleven. We kregen in deze tijd belachelijk veel eten en kerstpakketten. We hebben zelf soms ook dingen moeten weg geven of moeten weigeren, omdat het gewoon te veel werd. We hadden bijvoorbeeld super veel spijsbroden gekregen en super veel oliebollen van een echte bakker. Ook met sinterklaas kregen we veel producten. Kruitnoten en chocolade producten noem jet maar op. Lang daarna kregen we nog steeds de producten mee naar huis. Was echt belachelijk veel en super lekker, daarom is deze tijd mij het meeste bij gebleven.

75-1
bron: rotary

Als er ooit weer een tijd komt dat ik er weer heen moet zou ik mij absoluut niet schamen. Het moest nou eenmaal in deze tijd. We konden gewoon niet anders. Zou ik er vrijwillig weer heen gaan. Ik denk van niet. Was super lekker en we kregen leuke producten, maar ik haal toch liever samen met mijn moeder ons eten uit de supermarkt dan uit een loods

Wel zou ik de mensen die er werken super veel willen bedanken, want ze doen echt goed werk. Ze stonden er echt super lang, maar ze bleven vriendelijk lachen. Ze hadden liefde voor hun werk. Al hadden ze het nog zo druk ze gingen door. Vooral in de winter hebben ze het denk ik best zwaar in de koude loods. Ze hadden altijd dikke vesten aan en bleven de kratten maar legen in de tassen. Fantastisch om te zien.

Als je er ooit zelf heen moet of al loopt. Schaam je vooral niet. Het is niet erg als je er heen moet. Er lopen er te veel om je hier druk over te maken. Er komt vanzelf een dag dat je het niet meer hoef te halen van de voedselbank, maar weer gewoon uit de supermarkt. Bovendien ik denk dat je heel vaak beter en lekkerder eet dan iemand die het zelf koop.

 

Bedankt voor het lezen. Hopelijk vond je het leuk en lees je nog even veder op mijn site of zie ik je weer terug over 2 dagen bij mijn nieuwe blogpost 🙂

 

Fabian van der Gijze

8 gedachten over “De voedselbank (verleden)

 1. Ik weet niet of ik het verkeerd heb, maar dan worden de mensen in het noorden wel erg gediscrimineerd. Hier is het namelijk meestal dat alle producten over datum zijn, zogenaamde verse producten waar al schimmel op zit. Het is mensonwaardig. Zelfs de dieren in de kinderboerderijen hebben het beter met bijvoorbeeld vers brood. En volgens mij worden er ook producten door de medewerkers van voedselbank achteruit gehouden, Waszeep bijvoorbeeld, rollade wat de spelers van fc Emmen gedoneerd hebben enz enz (uit betrouwbare bron) Er word echt onderscheid gemaakt, en dat zou in ons land toch niet mogen?

  1. Hoi bert,

   Wij kregen soms ook wel eens dingen die over de datum waren of beschimmeld waren. Het meeste was bij ons gelukkig wel goed te eten. Over het noorden zou ik niks kunnen zeggen, want ik heb alleen bij de voedselbank gezeten bij mij in de buurt. Hier waren ze naar mijn mening heel aardig en goud eerlijk. Als het echt zo zou zijn vind ik inderdaad ook dat dit niet zou mogen, maar hier een oordeel over geven kan ik helaas niet.

 2. Volgens mij verschilt het ook echt per voedselbank. Zo had mijn vriendin toen ze in Assen woonde echt verschrikkelijke pakketten (ze hadden geluk als ze er iets van konden gebruiken). Dat hebben wij zeker niet, er zit genoeg bruikbaars tussen. Alleen groente/fruit krijgen we niet of weinig, of nog wel eens beschimmeld. Maar deze week was dat juist weer allemaal goed, en kon ik er bijna de hele week van koken. En wij hebben geluk dat er hier veel moslims komen – klinkt misschien gek hoor, maar dat betekent dat ze van hete varkensvlees veel meer overhouden, en daardoor krijgen wij extra mee, bovenop het niet-varkensvlees zeg maar.

  Verder is het inderdaad vaak veel snoep, koek en toetjes. Erg lekker, maar soms zoveel dat ik het ook maar weer doorgeef aan mensen in de flat. Er zijn er een paar die wel naar de vb zouden mogen, maar niet gaan omdat ze zich schamen. Als ik die soms iets extra toe kan stoppen is dat ook weer fijn.

  1. Dat is inderdaad wel een groot verschil. Bij mij was het gelukkig meestal wel bruikbaar. Heb wel eens gesproken met de voedselbank dankzij deze blog. Hun vertelde mij al dat ze hier druk mee bezig zijn. Het liefste krijgen ze zulke dingen te horen. Alleen durven mensen dat vaak niet door te geven.

   Das trouwens inderdaad mazzel hebben. Extra vlees is altijd fijn en handig. Er lief van je dat je het aan die mensen geef. Hoop alleen niet dat ze er achter komen, want dan ben je het straks zelf kwijt. Hopelijk komen ze zelf ooit van de schaamte af en kunnen ze er zelf heen.

   Bedankt voor je reactie 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.