Zo das alweer een tijdje geleden dat ik ergens mijn mening over ga op mijn blog. De vorige keer gaf ik mijn mening- en uiten ik mijn frustratie over  de haat richting homoseksualiteit. Deze blog post kan je hier terug vinden. Zeker een aanrader om even terug te lezen. Waar ik het vandaag ga over hebben is niet zo moeilijk te gokken als je de titel heb gelezen. Vandaag vertel ik de voor- en de nadelen van figureren/acteren. Persoonlijk doe ik dit met heel veel liefde en geluk, maar aan alles plak toch ook zo zijn nadelen. Aangezien ik er tegenwoordig druk met figureren bezig ben en er ook veel lezers zijn die het leuk vinden deel ik mijn mening vandaag lekker met jou. Misschien herken je sommige dingen wel, verbaas het je of misschien krijg je wel heel veel zin om zelf ook te figureren.

Laat ik beginnen met een leuk puntje van figureren. Als je ergens mag figureren dan kom je soms echt op bijzondere plekken. Zelf ben ik in hele oude gebouwen geweest, een trouw locatie en was ik in het geheimzinnige dorpje Meerdijk (GTST). Nou vallen deze locaties  op zich nog wel mee, al vind ik het persoonlijk al heel leuk. Toch heb je nog de bazen in dit vak. Zo heb ik laats iemand gesproken die even naar Nieuw-Zeeland mocht vliegen om opnames bij te wonen. Nou, ben ik nog nooit in Nieuw-Zeeland geweest, maar ik ben er echt verliefd op dat land. Dat is echt een land waar ik ooit nog heen wil gaan. Mocht ik daar ooit heen mogen om te acteren zou ik echt zo blij zijn. Hoe bizar zou dat zijn zeg? Natuurlijk zijn dit wel uitzonderingen, maar de makkelijkere klussen zijn soms ook echt op top locaties. Ik kijk mijn ogen in ieder geval elke keer weer uit.

Nu we dan toch bezig zijn met pluspuntjes doe ik er wel gelijk nog eentje. Zelf ben ik echt fan van acteurs en tv presentatoren. Tot nu toe wist ik bijna altijd wie er in speelde. Het valt mij wel op dat heel weinig mensen dit ook weten, maar goed das aan hun. Misschien is fan een te groot woord, maar ik vind ze gewoon interessant. Als je thuis zit op de bank zit er zo’n groot afstand tussen jou en de acteur/tv presentator. Persoonlijk vind ik het heel gaaf als ik dan naast zo iemand zit en hem live ziet spelen. Natuurlijk ga je niet gelijk om zijn of haar nek hangen, maar je leert wel de mensen achter het masker kennen. Soms is dit negatief, maar 9 van de 10 keer zijn ze in het echt heel leuk om te leren kennen. Zo kon ik bijvoorbeeld heel hard lachen om Geza en Teun van All-in Kitchen (Bluf 3) Je zag dat ze plezier hadden en gewoon heel relaxt waren. Dat zie je heel misschien een beetje terug op tv, maar het is in het echt veel leuker om te zien.

Laat ik hier dan gelijk een min puntje aan koppelen. Persoonlijk vind ik het zelf niet zo’n negatief iets, maar ik hoor wel heel vaak dat mensen er van balen. Ik heb het over de privacy van de acteurs. Op de set kom je vaak dicht bij een acteur, maar tijdens het figureren mag je vaak niks zeggen tegen hun. Als een opname er op zit dan gaan ze vaak ook naar ene andere locatie dan waar jij heen ga. Zo worden ze afgezonderd van de rest. Persoonlijk vind ik het heel normaal dat je niet met ze op de foto mag of de hele tijd  vragen kan stellen. Wel vind ik het soms heel vervelend om te zien dat je echt buiten wordt gesloten. Zo moesten we eerst wachten tot hun al het eten al opgeschept hadden en ver weg in de zon zaten. Hierna mochten wij ons eten gaan pakken en moesten we buiten in de kou gaan zitten of ergens binnen. Dat vond ik zelf heel ondankbaar, terwijl het wel echt een leuke dag was.

Zelf vind ik het volgende puntje heel af en toe een echte min punt. De veel besproken wacht tijden is bij vele figuranten een grote min punt. Iedereen weet er van, maar toch wordt er veel over geklaagd. Geloof mij dat is soms ook echt terecht. Soms komt iemand maar voor één of twee scènes. Met een beetje geluk is de eerste scène om 8:00 en de ander bijvoorbeeld pas om 18:00. Dan moet je toch even 10 uur lang je zelf vermaken. Gelukkig heb ik zelf nooit langer dan 1 a 2 uur moeten wachten, maar heb het wel eens gezien bij andere mensen. Toch heb ik het er altijd voor over. Je bent toch mooi op een film set. Soms leer je veel meer als je langs de kant staat.

Tijdens het wachten ontmoet je ook veel nieuwe mensen kennen. Zelf zie ik dit als plus en min punt. Ik heb echt hele leuke mensen ontmoet door figureren, maar soms kom je mensen liever niet meer tegen. Persoonlijk kan ik heel slecht tegen mensen die er gewoon niet thuis horen. Ze denken het allemaal beter te weten en gaan zich de hele tijd verzetten tegen de producent. Rot dan lekker op en ga iets zoeken wat bij jou hoort. Ik ben er voor mijn lol en om te leren. Als je niks beters weet te doen, ga het dan niet verpesten voor andere figuranten die het wel heel serieus nemen. Gelukkig kan je altijd nog zelf bepalen met wie je om wilt gaan. Zodoende heb ik echt al een paar vriendschappen opgebouwd en veel interessante mensen mogen ontmoeten. Misschien doe ik het daar persoonlijk ook wel een beetje voor. Als je leuke persoonlijkheden wilt ontmoeten is dit je plek.

Tijdens die laatste zin schoot gelijk een nieuwe pluspunt door mijn hoofd heen. Vaak is iedereen lekker zich zelf en daar ga ik heel lekker op. De mensen waar ik echt goed bevriend mee ben zijn zich zelf en tonen hun waren ik. Soms zijn dit inderdaad aparte typetjes, maar dat maakt het juist zo leuk. Zelf ben ik ook anders dan andere. Persoonlijk vind ik dat juist mijn kracht. Ik vind ‘’normaal’’ gewoon niet zo leuk. Er wordt naar mijn mening veel te veel verkeerde dingen gedaan door bijvoorbeeld een ‘’normale’’ man. Ik vind het persoonlijk bijvoorbeeld bizar hoe vaak er slecht om wordt gegaan met een vrouw. Toch doen de meeste mannen dit. Sorry, maar ik sta daar gewoon niet achter. Ook is het heel ‘’normaal’’ om vooral vriendschappen te hebben met het zelfde geslacht. Ik kan je vertellen dat 2/3 deel waarschijnlijk vrouw is van mijn contacten. Als gevoelsmens vind ik dit heel prettig. Ik heb echt de leukste en de leerzaamste gesprekken. Nu ik er zo over na denk is er denk ik echt geen één jongen/man die mij door en door ken. Ten zij ik mijn oude psychiater mee tel, maar dat is echt een top vent. Toen ik een jaar geleden hem weer zag, was hij geen spat veranderd. Bovendien was hij nog steeds erg respectvol tegen mij. Verder zijn het echt vriendinnen die mij goed kennen. Dit wordt door figureren ook steeds meer, maar goed ik dwaal af haha. In dit wereldje lopen gewoon één van de leukste mensen rond. Echt mensen die in de maatschappij helaas vaak gepest en buiten gesloten worden. Juist die mensen zie je helemaal opbloeien tijdens het spelen en respect krijgen. Echt goud waard. Andere zouden dit ook eens moeten zien en er van leren.

Er is één min puntje wat ik zelf wel vervelend vind. Op zo’n set krijg je natuurlijk allemaal dingen mee. Nou weet ik dat veel mensen bijna geen tv meer kijken, maar ik doe dat nog wel. Ik kan je vertellen dat de lol er dan soms wel vanaf is. Je weet toch al wat er ongeveer gaat komen. Zo heb ik vorige week zondag bij Penoza gefigureerd en aanstaande mag ik er weer figureren. Ik weet nu al een paar belangrijke dingen. Waarschijnlijk wordt het dan ook niet meer zo spannend als eerst. Hier kies ik zelf natuurlijk voor door bij bekende series te figureren, maar soms vind ik dit wel eens jammer. Je gaat sowieso heel anders kijken naar films waar je zelf in voor komt. Dit is voor mij een echte min punt, maar misschien maakt het jou niet zo uit.

Verder zijn er nog een paar plus en min puntjes wat voor iedereen erg verschillend is. De ene vind de catering bijvoorbeeld echt top, maar de gene ernaast zie je het snel weg gooien. Soms is het ook echt minder dan ergens ander, maar op een andere locatie is het bijvoorbeeld weer echt top. Het ligt er echt net aan of je mazzel heb. Er zijn ook heel veel verschillende meningen over het bedrag. Regelmatig krijg je er gewoon netjes voor betaald. Bij een bekende productie krijg je vaak het minste en bij de onbekende producties krijg je echt mooie bedragen. Persoonlijk doe ik het echt echt niet voor het geld, maar ik vind het natuurlijk wel mooi mee genomen. Zelf reis ik door de weeks gratis, dus dan is het echt pure winst. Die uren had ik anders echt niet veel beter besteed. Nu wordt ik betaald om een hele leuke dag te hebben. Klinkt echt als een droom hé 😉 Over reizen gesproken, dat is voor vele ook een min punt. Zelf vind ik drie uur reizen voor een leuke dag niet erg, maar ik snap dat andere dit wel heel erg vinden. Die vinden dit dan ook echt een hele grote min punt. Natuurlijk heb je ook van die mazzelaars die in Amsterdam wonen. Dan ben je vaak zo op locatie. Dan zie je het natuurlijk al snel als een grote pluspunt.

Dit waren in ieder geval de grootste plus- en minpunten die ik de afgelopen 3 a 4 maanden heb kunnen ontdekken. Zelf zie ik vooral pluspunten, maar ik denk dat heel veel andere mensen ook de negatieve dingen zien. Als je het echt leuk vind om te doen dan doe je het met liefde. Dan is het echt een aanrader. Misschien tot binnenkort 🙂

Fabian van der Gijze

Altijd op de hoogte blijven van bijvoorbeeld dit soort dagen? Dan kan je mij ook volgen via Facebook,Twitter,Instagram,google+en Bloglovin

Eén gedachte over “ De voor- en nadelen van het figureren/acteren (mijn mening #21)

  1. Goed dat je dit duidelijk beschrijft. Ik heb vroeger, 9 jaar geleden, in Spangas gefigureerd, dus ik snap wel een beetje wat je bedoelt met deze blog. Zelf vond ik het toen niet erg om te wachten, want je ziet genoeg om je heen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.