Mijn eerste computer kan ik mij nog goed herinneren. Veel te groot, de oudste windows en we deelde hem met zijn alle. Nou ik had al snel mijn liefde er voor gevonden. Ik vond het fantastische apparaat. Na het buiten spelen kon ik niet wachten om hem weer eventjes aan te zetten en Robbie Konijn te kunnen spelen. Later kwam er steeds meer bij en voor je het weet zat ik op het internet. De plek waar ik nog steeds heel veel van hou, maar aan de andere kant ook echt haat.

Mijn e-mailadres heb ik als klein kind aangemaakt. Dit maakte je gelijk aan met je msn-profiel. De chat waar je lid van moest zijn. Anders konden andere mensen je natuurlijk nooit buzzeren. Vanaf dat moment wilde ik altijd één van de eerste zijn die mij ergens aanmelden. Hyves moest ik dan ook echt erbij hebben. Voor ik het wist zat ik op elke sociale media en enorm veel games. Ik ging met best veel mensen om, dus mijn vriendenlijsten waren in ieder geval goed gevuld. Op internet ben je dan ineens heel wat. Je kan niks, maar online vrienden genoeg.

Zoals eerder hier gezet wilde ik na een tijdje van de radar verdwijnen. Sociale media gebruikte ik zeker nog wel, maar de volgers en likes boeide mij echt voor geen meter. Eigenlijk voegde ik dan ook niet echt mensen toe. Heel af en toe deed ik er iets mee, maar meer ook niet. Twitter was eigenlijk het enigste platform wat ik oprecht leuk vond. Volgde lekker veel mensen en zo’n 20 accounts volgde mij terug. Die rust voor mij was echt top en het verschil tussen volgers en volgend boeide mij voor geen meter. Ik had in ieder geval een beetje contact met mensen die ik interessant vond.

Als je mij de afgelopen tijd een beetje volg op sociale media, dan weet je wel dat dit enorm is veranderd. Sinds november 2016 is dit enorm veranderd. In die periode verbleef ik zo’n twee weken in België voor het programma the band. Samen met 99 andere zat ik de publiekjury. Wij bepaalde wie er naar de echte jury door mochten. Tijdens deze opname dagen raakte ik gelukkig bevriend met Tenui. Een naar mijn mening goede sing en songwriter. Hij was toen der tijd heel veel bezig met Instagram. Doordat ik zoveel met hem om ging besloot ik maar eens naar hem te luisteren. Als je ergens wilt komen moet je uiteindelijk toch eens reclame maken voor je zelf. Ik maakte de foto’s, hij bewerkte ze en verzon de juiste hashtags. Mijn volgers gingen voor het eerst weer echt omhoog en de likes groeide. Voor ik het wist begon ik het wel leuk te vinden.

Ik kreeg gelukkig steeds meer tv klussen en begon wat geld te verdienen. Hierdoor kon ik ineens veel leuke dingen. Mijn sociale media’s gingen eigenlijk altijd wel met mij mee. Na een tijdje werd ik er ook steeds wat beter in. Het ging mij ineens boeien en je probeert wat uit om steeds meer likes te krijgen. Vanaf dat moment is mijn haat voor het internet ook weer een beetje teruggekomen. Sociale media boeit mij eigenlijk nog steeds niet zo veel, maar diep van binnen toch wel. Op mijn laatste Instagram foto was ik zelf bijvoorbeeld best trots. De natuur was top en ik stond er zelf eindelijk ook eens leuk op. Met bewerken heb ik hem een beetje naar mijn stijl aangepast en gooide hem online. Hij ging alleen helemaal niet lekker online. Door de update zijn mijn likes/weergaves naar beneden gegaan, maar zo laag had ik niet meer meegemaakt. Voor het eerst zat ik er over na te denken om hem offline te halen.

Gelukkig heb ik dat uiteindelijk niet gedaan. Eindelijk kan ik een beetje trots zijn op mijn eigen foto’s en dan zou ik hem offline halen door het gebrek aan likes. Dat had ik echt vreselijk van mij zelf gevonden. Normaal boeit het mij toch ook niet echt wat mensen van mij vinden, waarom zou het mij op het internet dan wel ineens uit gaan maken. Ik heb het eigenlijk toch alleen maar om een beetje reclame te kunnen maken voor mij zelf en om nieuwe leuke mensen te leren kennen. Netwerken is in mijn vak gewoon belangrijk en het wordt je tegenwoordig gewoon een beetje verplicht. Moet er alleen wel voor oppassen dat het mij niet ineens te veel gaat uitmaken.

Nou weet ik niet hoe het met jou zit, maar voor mij blijft het internet echt een haat en liefde plek. Het is echt top dat het bestaat. Alleen het verpest ook enorm veel dingen. Onderweg spreek je bijvoorbeeld bijna niemand meer. Iedereen zit maar lekker op zijn telefoon. Aan de andere kant haal ik er ook weer super veel mooie dingen uit. Zonder internet had ik toch een hoop mensen nooit leren kennen en ik had ze niet willen missen.

Fabian van der Gijze

Volg mij verder ook via  Facebook,  Twitter en  Instagram

2 gedachten over “Haat en liefde met het internet

  1. Internet boeit mij ook altijd enorm veel, gek genoeg social media fors minder. Ik heb nooit veel likes of volgers gehad, en dat vind ik prima. Komt door mijn anonimiteit, en vind dat juist prettig. Weet ik in elk geval welke volgers uit zijn op echt contact, en wie niet. Maar zeker zitten er mooie, en minder mooie kanten aan het internet. Het meeste haat ik mensen die stoer doen met haatreacties. Maar ze haten je vaak niet hoor!

  2. wat boiet het je nu wat mensen van je denken mensen die roddelen zijn zeker self zo perfect boiet me niet hoor dat gemaakte gedoe mensen vermijd ik want die zijn gevaarlijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.