Zolang je niet onder een steen hebt geleefd, zal het verhaal van Lili en Howick wel mee hebben gekregen. Lili en Howick waren namelijk op de vlucht geslagen. Ze zouden teruggestuurd worden naar hun eigen land en dit wilde ze hoe dan ook voorkomen. Dit verhaal werd massaal gedeeld op sociale media en iedereen had er wel een mening over. Alleen waarom werd dit verhaal zo specifiek opgenomen, want als we eerlijk zijn gebeuren dit soort dingen veel vaker.

Voor school heb ik ooit eens een artikel moeten lezen over vermiste mensen. Dit artikel trok behoorlijk mijn aandacht. Het ging namelijk over onze denkwijzen. Laat ik dat nou precies heel interessant vinden. Het artikel ben ik daarom ook nooit meer vergeten. In het artikel werd beschreven waarom we sommige vermissingen zo erg op pakte en waarom sommige juist bijna verdwijnen in de doofpot. Hoe erg het ook klinkt, maar onze voorkeur heeft hier een enorme inpakt op.

Het uiterlijk was blijkbaar echt de grootste oorzaak hiervan. Een meisje met blond haar en blauwe ogen was de perfecte kandidaat om gedeeld te worden. We houden van dit mooie uiterlijk en hierdoor zijn we veel sneller geneigd om het bericht te delen. Als het verhaal eromheen dan ook nog mooi verteld wordt, zou het helemaal perfect zijn. De media zou dit hoe dan ook opgaan pikken, terwijl als dit meisje een jonge zou zijn met een donkere huidskleur, donkere ogen en misschien wel met een wratje op zijn kin, dan zou dit bericht veel minder gedeeld worden. De media zou dit dan nooit gelijk opnemen. Hij is dan niet interessant genoeg voor een hele boel mensen. Het klink heel hard, maar het is helaas wel een feit.

In het geval van Lili en Howick trok het waarschijnlijk heel veel mensen, omdat het een alleenstaande broer en zus waren. Moeder was al terug in eigen land en de kinderen waren op de vlucht. Heel veel ouders voelen deze pijn dan al tot het bod. Stel je voor dat het bij je eigen kind zou gebeuren, daarnaast was de sterke broer en zus band ook perfect. Dit maakte het verhaal compleet. De media smult hiervan. Het werd namelijk al snel op alles sociale media’s opgepikt. Echt overal werd het bericht gedeeld. Jong en oud leefde met ze mee. Moeder moest gewoon weer terug worden gehaald, de kinderen moeten gewoon kunnen blijven en ze moeten sowieso weer gevonden worden.

Momenteel hadden Lili en Howick ook nog een ander ding mee. Het is enorm rommelig in de tweede kamer en de stemmingen komen er vanzelf ook weer aan. Dit is voor hun de ideale mogelijkheid om erbovenop te springen en erachter te gaan staan. Medeleven zorgt weer voor een extra achterban. Je hoort ineens weer bij de dominante groep. Dit kan je natuurlijk nauwelijks nog een subcultuur noemen. Heb je de media achter je, het volk en de tweede kamer, dan is de mogelijkheid tot blijven ineens enorm groot geworden. In het geval van vermissing is de kans dan enorm gekrompen dat je nooit meer gevonden gaat worden. Bijna iedereen staat dan namelijk achter je, dus ze kunnen je nooit in de dof pot meer stoppen. Iedereen kent je verhaal en leeft met je mee en een traan is veel sterker dan welke wet dan ook.

Dit stukje onbewust zijn van ons vind ik dus enorm interessant. Het is toch bizar dat we bijna allemaal per ongeluk zo denken. Het blijft toch iets om over na te denken. Deel jij namelijk echt alle berichten, ga je mee met de grote massa of deel je eigenlijk gewoon nooit iets. Ik moet zelf eerlijk bekken dat ik voornamelijk bij de laatste groep hoor. Dit soort berichten deel ik maar heel zelden. Waarom ik het niet doe zou ik eigenlijk ook niet weten. Toch weer een dingetje waarbij ik niet mee loop met de massa. Eerlijk gezegd zou ik er verder geen reden voor kunnen verzinnen.

Deel jij zelf eigenlijk dit soort berichten of juist helemaal niet. Ben stiekem wel benieuwd.

Fabian van der Gijze

Volg mij verder ook via  Facebook,  Twitter en  Instagram

2 gedachten over “Het draait allemaal om het uiterlijk en het verhaal

  1. Zelf deel ik vrij wel nooit. Behalve als het gaat om iemand in mijn omgeving. Dus woonplaats of een naastliggende dorp. Al ben ik onlangs verhuisd en heb ik nog vooral daar m’n online contacten liggen. Dus van daar deel ik ook wel eens. Maar het blijft echt sporadisch eigenlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.