Persoonlijk ben ik een liefhebber van zoveel mogelijke muziekgenres. Nederlandse nummers vallen daar ook zeker onder. Zo ga ik bijvoorbeeld heel lekker op Marco Borsato of Blof. De mensen die Blof kennen zullen de titel wel herkend hebben. Dit is namelijk een zin uit het mooie lied Aanzoek zonder ringen. Bij dat liedje word ik altijd weer teruggegooid in de tijd. Weer terug in het busje naast mijn vader. Één van de eerste liedjes die mij liet zien wat muziek met een mens kan doen.

Wanneer ik muziek luister wil ik de tekst goed kennen en lekker mee kunnen zingen. Als kind had ik dit ook al. Ik ging in het weekend vaak op stap met mijn vader. Hij had dan gelukkig ook altijd de radio aan. Tijdens zo’n ritje kwam dit liedje op de radio. Ik zong als altijd de zin ‘’Ik vraag niet om je hand maar om je vingers die me wijzen op mezelf ’’ mee.  Vanaf dat moment hoorde ik ineens gesnotter naast mij. Uit het niks keek mijn vader naar mij met tranen over zijn gezicht. Mijn moeder zag ik tijdens de ruzies wel eens huilen, maar mijn vader eigenlijk nooit. Dat was juist de man die zich veel te groot hield, terwijl er nog een kindje in hem schuilden. Hij veegde het dus maar weer snel weg met zijn hand.

Ik zong de tekst zonder betekenis mee. Ja, ik had wel wat vriendinnetjes gehad, maar van die sterke gevoelens had ik nog niet echt gehad. Het besef van teksten kwam veel later pas. Mijn vader kon dan wel stiekem een klein kind in zich dragen, maar hij had het besef zeker wel. Hij wist precies wat elk woord betekende. Hij had niet verwacht dat een kind zo’n tekst mee zou zingen. Al helemaal niet zijn eigen zoontje waar die trots op was, want dat was die wel. Ik kan alles over hem zeggen, maar ik weet gelukkig wel dat hij in ieder geval enorm trots op mij was. Nu zijn de kaarten alleen vast en zeker wat anders geschud.

Toen der tijd grepen die tranen mij zo aan. Dat zo’n simpele zin, zoiets machtigst kon bereiken. Het was eindelijk weer iets puurs. Juist dat miste ons gezin toen der tijd. De puurheid van eerlijkheid. Er werden zoveel dingen gelogen, maar deze traan was eindelijk weer eens echt. Dat is tot de dag van vandaag nog steeds iets wat mij vormt. Een traan is zeker niet altijd iets negatiefs, het kan juist iets heel moois beteken. Het is natuurlijk bizar dat ik zo’n klein detail nog steeds altijd voor mij kan halen wanneer ik het lied hoor. Ik ben zelfs altijd opzoek naar liedjes waar ik een traan van voel opkomen. Een lijst vol kippenvel. De rillingen lopen over je lijf, je ogen branden en je puurste gevoelens komen naar boven. Zoiets simpels, maar zo veel invloed op mij.

Nu weet ik helaas wel beter waarom die tranen zo branden in zijn ogen, maar dat maakt het voor mij gelukkig niet minder mooi. Hij brak eindelijk en dacht na. Dat konden helaas maar weinig dingen bereiken. Dat had ik dan maar mooi wel bereikt en dat met één simpel zinnetje. Alleen daarom al zing ik stiekem de zin  ‘’Ik vraag niet om je hand maar om je vingers die me wijzen op mezelf ’’ altijd met hem in mijn gedachtes. Veel mooier heb ik hem en zo’n gevoel niet meer gezien.

Met muziek bereik je veel meer!

Fabian van der Gijze

Volg mij verder ook via  Facebook,  Twitter en  Instagram

2 gedachten over “Ik vraag niet om je hand maar om je vingers die me wijzen op mezelf

  1. Muziek is ook echt iets van mijn vader en mij. Van hem ken ik klassiekers, artiesten waar menig jeugd niet meer naar luistert. Dat brengt bij mij altijd het mooiste naar boven. Je tekst is net zo puur als die traan die toen over je vaders wang gleed

  2. Hoi Fabian ja muziek heeft ook altijd veel voor me betekend.ben opgegroeid met de Hollandse muziek en weet ook nog precies de favoriete nummers van mijn ma die ze altijd mee zong .toen ik geld ging verdienen was ik iedere week te vinden bij the free recordshop of Radio Modern had je toen zitten in Rotterdam voor de nieuwste (top 40) cd’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.