Ze zeggen wel eens dat je door bepaalde dingen blind kan worden. Je denkt alles te zien als een koning, maar eigenlijk zie je de werkelijkheid niet meer. De wereld is door jouw ogen alleen nog maar fantastisch. Je vliegt steeds hoger en hoger, maar die vleugels vallen er dan vanzelf eens af. Daar sta je dan ineens. Je had alles maar nu niet meer. Je was een koning, maar daar is niks meer van over. Je voelt je mislukt en met een beetje geluk begin je het nu zelf ook te zien. Je leefde in een sprookje waar jij de koning was, maar een pion ziet altijd veel meer.

Ik denk dat wij allemaal wel eens zo’n situatie hebben gehad. Je wil het blijven ontkennen, maar je was echt blind geraakt. Alles leek zo perfect te zijn, maar alles was in 1 seconde ineens weg. Je leef al die tijd in een zelfgebouwde leugen en ging er helemaal in mee. Er waren om je heen al lang mensen te horen die je wilde beschermen, maar een koning wil niet tegen gesproken worden. Misschien voel je de leugen zelf ook wel ergens. Soms is iets ook gewoon te mooi om waar te zijn. Alleen elke seconde die je mee kan pikken van die leugen is er toch weer eentje meer dan niks. Het is lastig, maar je moet toe kunnen geven dat je zelf niet alles perfect kan zien. Zeker niet als iets in jouw voordeel uitpakt.

Je weet wat jouw einddoel is en daar wil je alles voor doen. Misschien moet je daar heel blind voor zijn, maar dat is nou eenmaal je gevoel. Liever genieten van het moment, dan de angst en teleurstelling zien wat eraan gaat komen. Op zich niks mis mee. Je moet alleen dan wel als koning van je troon durven af te stappen. Doe je dat niet dan raak je steeds verder van wal. Je houd je vast aan iets wat nooit echt heeft bestaan. Het maakt je zwakker en je kan niet meer terug. Je raakt in een oneindige put waar je niet zomaar meer uit komt. Pas wanneer iemand je ogen weer open krijgt, ga je daar weer uit kunnen stappen. 

Van mij zelf durf ik wel te zeggen dat ik vaak genoeg in zo’n put ben gevallen. Gelukkig kreeg ik alleen wel vaak mijn ogen weer open door een goede klap van achteren. Weer even met je beide benen op de grond en even het kroontje van de koning af doen. Weer even liever de pion zijn die alles te zien krijgt. Je kan weer veel meer bewegen en wat risico’s ondergaan. Niemand kan je toch iets maken. Ik heb het geluk dat ik zelf net zo hou van die tunnel. Wanneer iets of iemand mijn aandacht zo trekt, ga ik zelf helemaal kapot van binnen. De zenuwen vliegen eruit en het slaapgebrek wordt een feit. Via de gevoelens wordt ik vanzelf altijd wel snel weer terug gegooid. Soms heel handig, maar soms betekent het ook dat je er minder van geniet. Zo heb ik in mijn laatste relatie misschien wel veel te weinig genoten. Alleen ik bleef alles gelukkig wel goed zien.

Het blijft voor je zelf toch altijd de vraag. Wil je de blinde koning zijn of zo bewegelijk als een pion. Kies je voor jouw versie of toch liever de echte!

Fabian van der Gijze
Volg mij verder ook via  Facebook,  Twitter en  Instagram

5 gedachten over “Je voelde je de koning, maar een pion ziet altijd meer

  1. Ik ben altijd een pion geweest. Nooit een koning(in). Geniet te weinig van dingen, krijg ook weinig kans te genieten, en dan zou je juist willen dat je eens een koning(in) kon zijn. En nu kan je zeggen: dat heb je zelf in de hand, maar wat als dat absoluut niet zo is?

    1. Weet als geen ander dat je dingen niet altijd zelf in de hand hebt, dus dat zal ik ook zeker nooit zeggen. Kan goed begrijpen dat je soms juist in zo’n positie wil staan. Ik zie alleen rond om mij heen dat zo’n positie zeker niet altijd gewild moet zijn. Het breek je hoe dan ook later eens op als je naar beneden valt. Je wordt hoe dan ook ooit eens van die mooie troon gestoten als het niet echt is wat je zelf ziet/zag.

  2. Dat heb je ook zeker niet anders gezegd. Ik zou die positie ook niet willen nee. Het enige, iemand die alle misery kon wegnemen. Daar een koning(in) in zijn zou geweldig zijn. Voor de rest hoef ik er niets mee. Past ook totaal niet bij mij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.