Sinds ik begon met film werk ben ik enorm veel aan het netwerken. Hiervoor deed ik het soms ook wel eens, maar niet in die extreme vormen. Nou heb ik bepaalde truckjes van andere geleerd en sommige dingen daar kom je vanzelf een keertje achter. Het leek mij wel eens leuk om over te schrijven. Bijna iedereen moet wel eens een keertje netwerken en het is een groot onderdeel geworden bij mijn werk leven. Bij deze dus een paar tips van mij.

De aansteker

Ik zou van mijn eerste tip niet eens meer weten wie het mij ooit heeft aangeraden. Het is alleen wel een tip die ik heel vaak gebruikt. In het mediawereldje weet je één ding in ieder geval zeker. Er zijn enorm veel mensen die roken. Op de meeste sets/producties zijn er meer rokers te vinden dan niet rokers. Persoonlijk ben ik geen roker, maar heb altijd een aansteker op zak. Tijdens het draaien heb je geen tijd om te kletsen. Tijdens een korte rookpauze wel. Mensen vergeten hun peuken bijna nooit, maar hun aansteker zijn ze altijd kwijt. Wanneer ze rond gaan vragen voor een vuurtje moet je gewoon zorgen dat jij op het juiste moment een aansteker kan uitlenen. Je hebt in ieder geval twee aanspreek momenten en met een beetje geluk 5 minuten om te netwerken.

Meelopen

Door dat ik veel workshops en werkplekken mee maak leer ik veel mensen kennen. Vooral tijdens workshop dagen zijn er belangrijke mensen bij. Met een beetje geluk geven de belangrijke mensen zelf de workshop. Hierdoor kunnen ze jou al een beetje leren kennen. Op deze dagen loop ik vaak met één vraag rond. Ik vraag namelijk meestal of het mogelijk is om een dagje mee te lopen en/of er misschien binnenkort tijd is voor een klein gesprekje. Sommige mensen zullen dit zien als een onbeschofte vraag, maar de mensen waaraan je het vraag vaak gelukkig juist niet. Je toont interesse en moed. Daar hebben de meeste mensen juist bewondering voor. Misschien hou je er geen baan of iets anders aan over, maar je ontwikkel je zelf weer en je leert altijd nieuwe mensen kennen. In mijn ogen is meelopen dus altijd een mooie investering.  Op een leuke manier netwerken.

Sociale media’s

Op dit puntje haat ik mij zelf soms echt. Ik heb er namelijk een haat liefde verhouding mee. Zo’n twee jaar geleden deed ik eigenlijk helemaal niks met mijn sociale media. Ja, ik had wat contact met vrienden, maar voor de rest hielt ik er expres afstand van. Iedereen zit altijd maar op dat ding. Alleen daar heb je het al. Bijna iedereen zit maar op dat ding, dus dit is gewoon één van de best contact middelen. Hier werd ik toen tijdens opnames op gewezen. Je moet mensen kunnen laten tonen wat je doet en wat je beleefd. Hoe meer dit is op jouw werkvlak, hoe sneller ze aan jou zullen denken met een klus. Je wordt simpel gezegd gewoon niet zo snel vergeten. Vraag aan interessante mensen dus gewoon altijd wat voor media’s ze gebruiken. Met een beetje geluk volgen ze je vanzelf weer terug. Je netwerk wordt dan weer wat duidelijker en de vrienden van jouw vrienden kunnen jouw ook weer vinden. Het netwerken gebeurd dan ineens vanzelf.

Juiste plaats, Juiste tijd

Dit puntje heeft te maken met inschatten en een beetje geluk. Je moet er soms gewoon voor zorgen dat je op de perfecte plek bent en dan ook nog eens de juiste tijd. Je kan het heel makkelijk zien. Wanneer je op de bank blijf zitten, gaat niemand je vinden. Zorg je dat je bij de juiste workshops bent of bijvoorbeeld op de juiste netwerkborrels, dan heb je grote kans dat je met de juiste mensen kan netwerken. Op deze manier ben ik bijvoorbeeld nu ingeschreven bij de grootste castingbureau, werk ik bij Talpa en mag ik meelopen bij hele vette bedrijven.

https://www.instagram.com/p/BnlHj3mC3kP/

the elevatorpitch

Bij dit puntje kan ik heel eerlijk zeggen dat ik het zelf nooit in deze vorm heb moeten doen. Wel heb ik het heel vaak moeten doen tijdens workshops. Misschien heb je er zelf ook wel eens van gehoord. Wanneer je in een lift stapt weet je dat je eventjes niet meer weg kan. Je moet er meestal zo’n 60 seconde in staan. Deze pitch houd in dat je je zelf zou kunnen verkopen in deze korte tijdsperiode. Je moet van je zelf weten wat je waard ben en misschien wat je waard kan worden. Je moet iedereen kunnen overtuigen dat jij het waard ben. Het kan zomaar ineens zijn dat je met de baas van jouw droombaan in een lift staat. Dan wil je hem of haar toch overtuigen van jouw kunnen.

Wees toegankelijk

Kijk jij kan dan wel willen netwerken, maar dat wil een ander ook heel graag. Zorg er gewoon altijd voor dat je vriendelijk ben en toegankelijk. Andere mensen willen namelijk ook netwerken en die zien jou als een mooie toevoeging. Misschien zie je dat andersom niet, maar wie weet wat ze nog allemaal gaan bereiken. Natuurlijk hoef je niet fake tegen mensen te doen, maar sta gewoon een beetje open voor andere mensen. Wat is nou het ergste wat je kan overkomen. Misschien gaat die gene inderdaad nooit in je netwerk passen, maar dat weet je nooit van te voren. Het valt nooit in te schatten, dus probeer het gewoon niet. Uiteindelijk houden mensen sowieso meer van toegankelijke mensen.

 

Dit zijn in ieder geval de netwerk maniertjes die ik heb geleerd en vaak ook gebruik. Nou zijn er natuurlijk veel meer manieren van netwerken, dus mocht je nog tips hebben, ik sta er in ieder geval voor over. Zelf heb ik ook nog wel wat maniertjes, maar die spaar ik weer even op voor een andere blog post. Hopelijk heb je in ieder geval weer iets bijgeleerd. Dan wens ik je veel plezier met netwerken, want het blijft vaak gewoon leuk

 

Fabian van der Gijze

Volg mij verder ook via  Facebook,  Twitter en  Instagram

Eén gedachte over “ Mijn manieren van netwerken

  1. Ik ben nu ook meer aan het netwerken. Vaak doe ik dat ook door over een bepaald onderwerp veel informatie op te zoeken en me erin te verdiepen. Dan kun je over dingen meepraten en wek je interesse op. Maar ik heb dus nooit een aansteker op zak, gezien ik niet rook. Maar misschien moet ik dat eens overwegen, hoe vaak je die vraagt wel niet hoort op de campus haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.