Tegenwoordig gaat er een Facebook virus rond. Je krijgt een video toegestuurd via privéberichten van één van je vrienden en als je er op drukt stuur jij ook het bericht weer rond. Wat het bericht verder doet weet ik niet precies, maar ik heb hem al 5 keer mogen ontvangen. Toevallig 5 keer mensen van dezelfde generatie. De zweet kon je later teruglezen uit de Facebook bericht waarin ze mensen waarschuwde. De generatie grappen las ik al snel terug in de reacties. Dit zetten mij wel even aan het denken. Wie moet nou eigenlijk wie online beschermen?

Momenteel draait heel veel in het leven om internet. Ik en vele leeftijdsgenoten zijn er simpel gezegd mee opgegroeid. Het begon steeds belangrijker te worden. Nou ben ik als kind echt verliefd geworden op het internet. Je kan er van alles mee. Zodoende weet ik er best veel van af. Als ik dan naar een andere generatie kijk is dit zeker niet altijd het geval. Zowel de jongere en de oudere. Als ik mijn computerkennis met die van mijn moeder vergelijk, win ik 100%. Je kan gewoon zien dat ze er niet mee zijn opgegroeid. Toch was het vroeger haar taak om mij in de gaten te houden. Zij moest mij beschermen tegen de onlinewereld, maar in werkelijkheid was dit andersom. Ik beschermden mijn ouders juist tegen het grote web. Mam je moet hier absoluut niet op drukken.

Aan allerlei dingen kan je zien dat veel mensen van de oudere generatie het nog niet onder controle hebben. Ze hebben gewoon geen besef wat er zich vaak afspeelt. Zo schrik ik mij ook vaak kapot van de jongere generatie. Het internet was al heel groot toen ze geboren werden. Ze zijn er niet langzaamaan mee groot geworden. Je krijgt in groep 1 tegenwoordig al les via een tablet. Eigenlijk te bizar, maar het is wel een feit. Als ik kijk naar mijn oude berichten en acties op het internet schaam ik mij soms wel eens dood. Zoveel spelfeiten en onzin wat ik verspreide. Toch heb ik vroeger nog nooit mee gemaakt dat we elkaar helemaal de grond in trapte. Natuurlijk waren er wel eens ruzies, maar dat stelt tegenwoordig gewoon niks meer voor.

Kinderen van 8 jaar oud schelden elkaar gewoon helemaal verrot met het woord kanker.  Op YouTube worden mensen anoniem helemaal verrot gescholden. De woordenschat hebben ze dan weer gezien van iemand anders in de reacties. Het is werkelijk te bizar voorwoorden. Ik keek toen eens een filmpje van een YouTuber die een ouder van zo’n kind opbelde. Je stond met openmond te kijken naar haar reactie. Ze begon die YouTuber zelf ook gewoon uit te schelden. Mijn kind weet niet eens hoe je een account moet maken en die gebruikt al helemaal niet zulke woorden. Hallo, wordt eens wakker en zet je roze bril eens af. Hoe naïef kan je zijn. Natuurlijk weten de kinderen van tegenwoordig hoe je ergens een account op kan aanmaken. Mochten ze het niet weten dan vertelde Google ze het wel. Heel veel ouderen slaan hier de plank volledig helemaal mis. Ze willen het niet geloven en weten er zelf gewoon te weinig van af.

Ik denk persoonlijk dat mijn vraag dus zeker terecht is. Wie moet nou eigenlijk wie beschermen? Is er nu eigenlijk wel een juiste generatie die dat dominant kan doen of moet die generatie nog ouder worden?

Wat denk jij?

 

Fabian van der Gijze

volg mij verder ook via  Facebook,  Twitter en  Instagram

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.