Dit is misschien een van de eerste blogposten waar ik mij op glad ijs ga bevinden en mensen op hun zere teentjes ga trappen. Kan je niet tegen een eerlijke mening over Mbo opleidingen. Sla deze blogpost dan maar over, want vandaag vertel ik mijn eerlijke en misschien een harde mening over alles in en rond om een MBO opleiding. Lees je het veel dan wens ik je veel lees plezier.

Zoals je denk ik al begrijp ga ik vandaag niet zo heel positief praten over MBO. Mij werd altijd verteld dat de mentaliteit bij heel veel mensen niet erg hoog is op een MBO opleiding. Dit geloofde ik eerst nooit echt. Mensen zeiden dit ook vaak over Mavo, maar daar heb ik het niet echt gemerkt. Nou weet ik wel beter. De motivatie en de mentaliteit is echt heel ver te zoeken bij sommige mensen. Je kan zo zien in een klas wie er wel huis hoort en wie niet.

De leeftijd is heel erg verschillend. Tot verkort zat er zelfs iemand in mijn klas van in de 30.Ik zeg expres tot verkort, want hij is van school af geschopt. De meeste dagen kwam hij gewoon niet en anders had hij wel weer ruzie me een docent. Dat laatste zie je wel meer bij mensen. Waarom ze zich hebben in geschreven ik zou het echt niet weten. Je kan dan wel ouder dan mij zijn, maar de tijd van digiborden uitdrukken via een app om de les te verstoren heb ik wel gehad hoor.

Als je langs computerlokalen loopt zie je meer dan de helft iets anders doen dan wat ze eigenlijk zouden moeten doen. Waarom kom je naar school om een film te kijken? Ik snap het werkelijk niet. Als je leerplichtig ben en je wilt echt niet naar school kan ik het nog een beetje begrijpen, maar vaak zijn het juist de mensen die vrijwillig naar school komen. Natuurlijk snap ik dat ze het dan vaak voor de studiefonds doen, maar kom op. Verstoor gewoon niet de les en hou je bezig met je zelf. Er zijn altijd mensen die er wel iets aan willen of moeten doen. Als een docent dit dan tegen hun zegt hoor je eigenlijk altijd ‘’ja maar het kan toch niet zo zijn dat de les zo traag verloop, omdat ik geen zin heb’’. Dat kan wel! Zeker als je de borden de hele tijd uit drukt, aandacht vraagt en ruzie zoekt met andere mensen.

Wel moet ik eerlijk zeggen dat de lessen en de docent ook niet altijd om naar huis te schrijven zijn. Waarom sommige mensen les geven. Ik begrijp het echt niet hoor. Ik heb zelf een docent die heeft nog nooit wat uit gelegd. Ze zegt wat je moet doen via de computer en dat is het. Als je met een vraag naar haar toe komt zoekt ze het zelf op via google. Sorry maar dat had ik zelf ook kunnen doen. Ik kom juist naar je toe om uitleg te krijgen. Niet om samen bijvoorbeeld een Wikipedia pagina te lezen.

Buiten dat vind ik het volgende echt lach wekkend en aan de andere kant ook echt bizar. Ik ZAT met 30 mensen in de klas. De dagen dat we echt compleet waren zijn extreem zeldzaam. Volgens mij is het te tellen voor iemand met maar één hand waar drie vingers ontbreken. Zo bizar heb ik nog niet echt bij andere gehoord, maar vrij wel iedereen hoor ik praten over het verzuim van klas genoten. Juist de mensen die er bijna nooit zijn klagen over de opdrachten. Het is veel te moeilijk, ik begrijp het niet of zij kan echt geen les geven hoor zijn de meest hoor bare klachten die ik hoor van hun kant.

Het MBO ga ik denk ik nooit begrijpen. Ik focus mij in ieder geval zo goed mogelijk zodat ik snel weer weg kan met een niveau 4 diploma. Wie blijft of weg gaat kan mij niet zo heel erg schelen. Uit eindelijk moet je het zelf doen. Hoe sommige zich kunnen gedragen kan ik bijna alleen, maar om lachen. Wat zetten hun zich zelf oor schut en wat verkloten ze het. Wat zijn jou school ervaringen. Is of was het bij jou ook zo’n drama of was het juist heel anders. Let me know.

Dit was alweer mijn zeik uurtje voor deze keer. Benieuwd waar ik nog meer mijn mening over heb gegeven klik dan hier. Wil je liever terug naar het begin scherm waar alle blogposten te vinden zijn klik dan hier. Ben je het nu zat klik dan op het kruisje rechts boven in uw scherm en dan hoop ik je de volgende keer weer terug te zien

 

Groetjes en geniet van je dag 🙂

Fabian van der Gijze

Je kan mij ook volgen opFacebook,Twitter,Instagram,google+ en Bloglovin

10 gedachten over “Het niveau van een MBO opleidingen (Mijn mening #15)

 1. Heel herkenbaar dat er mensen zijn die gewoon niks doen tijdens de lessen of dat er mensen zijn die er bijna nooit zijn. Zelf doe ik ook een mbo opleiding. Gelukkig heb ik sinds dit schooljaar geen last meer van mensen die haast niks doen omdat ik nu in een klas zit waar bijna iedereen heel gemotiveerd is en gewoon mee doen

  1. Gelukkig zit je nu in een klas die wel gemotiveerd is. Ik merk ook heel erg nu mensen zelf weg zijn gegaan of weg zijn gestuurd dat het wat rustiger is. Dit probleem is denk ik ook echt meer in het eerste jaar. Al die mensen die niks doen zijn dan allemaal al weg gezakt denk ik

 2. Het verschilt denk ik ook enorm per opleiding en per school, want ik heb het zóo anders ervaren. Behalve dan dat veel mensen series keken tijdens de lessen.. dat is op het hbo wel iets lastiger.. maar op t hbo is ook mn klas never nooit compleet en vraag ik me af waarom sommige mensen er zitten als ze toch niks willen doen. Maar goed, ik heb mn mbo gehaald en mn mbo periode vond ik veel fijner/leuker dan het hbo nu.. maar nogmaals, dat ligt ook nu aan mn klas. Die nu juist op een mbo klas lijkt haha

  1. Dat had ik inderdaad ook op de middelbare. Toen ik havo/vwo deed was mijn klas echt een terror klas en op mavo juist super rustig. Het verschild inderdaad echt per klas en opleiding. Hopelijk krijg je volgend jaar een leukere klas, want bij hbo is dat nog belangrijker denk ik. Alles is dat toch weer een stuk moeilijker

 3. Inderdaad heel herkenbaar dat er mensen niets doen of niet opkomen dagen en ze dan hoort klagen dat de lessen niet goed zijn, de docenten ect.. Toch denk ik wel nog altijd dat dit ook qua opleiding en school verschilt, de ene is makkelijker als de ander en de ene is bijvoorbeeld strenger als de ander.. Hopelijk krijg je hierna een leukere klas en zijn ze iets beter gemotiveerd.

  1. Mijn klas is gelukkig wel leuk. Alleen als het er om gaat is het gewoon niet te doen. Hopelijk wordt dat inderdaad volgend jaar op gelost. Denk dat het inderdaad ook te maken heeft met de opleiding. Als de opleiding super leuk is en iedereen dat ook vind. Dan is de motivatie al snel hoger

 4. Ik denk dat het aan het MBO in kwestie ligt. Sommige MBO scholen en opleiding presteren wel redelijk goed. Zelf ken ik genoeg mensen die een MBO opleiding hebben gevolgd en hier ook echt veel uit hebben geleerd.

 5. dit bericht heeft me echt een beetje afgekoeld.

  wat me vooral kwaad maakt is dat veel vakopleidingen vaak niet op hoger niveau te volgen zijn, ik ben dan nog geen 30 maar wel een van de oudere in de klas en heb een havo diploma en een jaartje hbo gedaan maar wilde toch liever een vakmanschap leren, nb dat dus in bijna alle andere landen schoolsystemen niet op deze manier verdeeld zijn, mijn engelse vriend heeft een sport coaching degree gewoon van de universiteit, maar nederlanders zijn toch wel echte hokjesdenkers he…

  maar oh mijn god wat was dat de fout van mijn leven, veel leerlingen zeuren inderdaad op de minst constructieve manier mogenlijk, wat er als vervolg voor zorgt dat mijn (serieuze!) klachten ook weggeschreven worden als gezeik, maar ondertussen houden ze zich niet aan de regels omtrent deadlines naar voren verplaatsen, herkansingen afschaffen (!!) en daarboven op verzinnen ze een eigen formule voor beoordelingen, zodat ze o-tjes v-tjes en g-tjes kunnen omzetten in cijfers voor het rapport waarvan dus de formule niet klopt; en g is een 8 en een 9 en 10 bestaan niet omdat “iets nooit perfect kan zijn”. krijg ik dan ook een gouden stikker bij mn g of wat?

  heb er na veel moeite wel een officiele klacht over ingrediënt gekregen, ook niet zonder moeite hoor

  maargoed al die zaakjes waren gewoon echt niet kosher, en ik zo super trots dat ik een verschil(letje) heb kunnen maken maar toen…
  hebben ze me gewoon een studieadvies gegeven over “mijn gedrag” .. verder geen specificaties of iets, zit ondertussen aan mn tweede want ja onder gedrag kunnen ze alles proppen wat ze ook maar een beetje niet aanstaat.

  en dit alles terwijl ik gemiddelt een 8 sta voor mn nuttige vakken en een 9.5 voor de bijkomstige …

  nederlands schoolsysteem waar the fuck ben je mee bezig?!

  anyway mijn zeikuurtje ook weer ff gehad, was weer ff hard nodig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.