Momenteel ben ik achttien jaar oud. De meeste mensen die ik ken zijn meestal iets jonger. Vroeger heb ik een jaartje langer moeten kleuteren, dus meestal ben ik een van de oudste. Mij valt iets de laatste tijd enorm op. Heel veel jongeren krijgen tegenwoordig echt bijna alles cadeau. Van kleine dingen tot hele grote dingen. Noem bijvoorbeeld een abonnement op een tijdschrift, een telefoon abonnement en wat mij de laatste tijd heel erg opval rijlessen en een auto.

Hier op mijn blog ben ik heel open. Je heb hier ook kunnen lezen dat we vroeger naar de voedselbank moesten. Zelf heb ik van jongs af aan altijd gewerkt voor mijn geld en bijna alles zelf gekocht. Hier ben ik zelf echt super trots op. Bij elkaar heb ik toch een paar mooie producten bij elkaar. Mij zie je er niet zo heel vaak iets over plaatsen. Als ik echt heel blij met het product ben. Dan hoor je mij er iets over zeggen zoals bij mijn gitaar en mijn telefoon.

De laatste tijd zie ik echt heel veel mensen iets plaatsen over dat ze hun rijbewijs hebben behaald. Natuurlijk snap ik dat je zoiets deel op bijvoorbeeld Facebook en twitter. Wat ik niet snap is een vraag die soms aan mij word gesteld of aan een ander. Vol verbazing hoor je ze vragen waarom ik nog niet ben begonnen. Het liefste wil ik dan zeggen dat ze het zelf ook nog niet zouden kunnen betalen. De meeste van die mensen hebben nog nooit zelf gewerkt. Hoe kan je dan vol verbazing vragen.

Natuurlijk is deze blog niet tegen het krijgen van zulke dingen. Wel ben ik enorm tegen dat populaire en opschepperige gedrag. Zelf zit ik er nooit zo mee, maar als ik bijvoorbeeld op plekken kijk zoals de voedselbank vind ik het echt heel erg om te zien. Gelukkig heb ik altijd geluk gehad met goed betaalde baantjes, dus heb ik altijd genoeg geld gehad om te besteden. Sommige van die kinderen en jongeren hebben echt geen geld om te makken of kunnen net als mij na lang sparen iets kopen. In mijn ogen is het gewoon heel verkeerd om het bij zo iemand er een beetje in lopen te wrijven.

Mocht je nou zelf in zo’n situatie zitten en moet jij bijvoorbeeld naar de voedselbank. Schaam je zeker niet, maar wees juist trots op je zelf. Blijf altijd lekker dicht bij je zelf. Je weet in ieder geval dat je zulke momenten aan kan en voor je zelf kan zorgen. Vaak zie je ook veel meer de waarde ergens van en ben je er veel langer trots op.

Kijk nooit tegen een ander op, want jij heb iets veel waardevoller 🙂

Fabian van der Gijze

Mij kan je verder volgen  op: Facebook,Twitter,Instagram,google+en Bloglovin

11 gedachten over “Oh, moet je dat zelf betalen (heden)

 1. Soms lijkt get een beetje alsof we een vergelijkbare jeugd geleefd hebben. Vanaf jongs af aan wist ik dat wij thuis weinig te besteden hadden, ik was ook geen kind wat dingen vroeg aan mijn moeder. Toen ik 15 jaar was ging ik 4 uur per week werken bij de supermarkt om alvast te sparen voor mijn rijbewijs. Op een gegeven moment wordt je 18 jaar en had ik een mooi bedrag bij elkaar gespaard. Maar ik betaal mijn eigen studiekosten en zorgkosten, maar ook betaal ik mee aan de huur. Maar ik zal hier nooit over klagen of zeuren, want het heeft mij heel zelfstandig en verantwoordelijk gemaakt. Iets wat je naar mijn mening niet bent als je alles maar krijgt. Tot morgen !
  Tessa onlangs geplaatst…Tag | Pickwick Tea Topics #3My Profile

 2. Ik moet eerlije zeggen dat ik met beide kanten met opgegroeid. Toen mijn ouders nog bij elkaar waren kregen wij alles wat we wouden en nog wel meer. We kregen wel zakgeld waar we eigen dingen van mochten kopen maar als we het lief vraagde kregen we het ook voor elkaar. Tot op het punt dat mijn ouders gingen scheiden en mijn moeder het financieel erg zwaar had,plots werkte ze 40 uur ipv 0 om ons eten te geven en een dak boven ons hoofd. Op dat punt stopte de cadeautjes. Ik wil wel zeggen dat ik niet goed om kan gaan met geld, mensen rondom mij heen krijgen opeens een scooter, rijbewijs of zelfs een auto of quad. Terwijl ik de laatste jaren ben opgevoed met : werk er maar voor. Ik ben nu 19 en heb geen rijbewijs en geen auto, alles doe ik op de fiets tenzij mijn vriend thuis is. Ik kan me best ergeren aan de mensen die alles maar krijgen terwijl wij vroeger ook zo waren.

  1. Zelf hadden wij het vroeger ook veel beter, maar zo ver ik mij kan herinneren kregen wij niet zo heel veel. Natuurlijk af en toe wel iets.

   Het is inderdaad wel jammer dat je het vaak zelf moet mee maken om het echt pas te beseffen. Daarom vind ik sommige tv programma’s erg interessant. Vind het altijd mooi om te zien als een miljardair in eens heel arm moet leven. Vaak zien ze dan pas voor het eerst wat het arme leventje voor stelt.

   Bedankt voor het lezen en je reactie 🙂

 3. Ik ben 32, heb geen rijbewijs en dus ook geen auto. Wij moesten thuis ook alles zelf betalen en ik denk dat ik gewoon andere financiële prioriteiten heb. Ik heb een rijbewijs nooit gemist, maar wat je niet kent is moeilijk te missen. Misschien dat ik wanneer ik eens tijd en geld heb eraan begin, maar ik heb geen haast.

  1. Als je zo ben opgegroeid dan zie je inderdaad wat voor prioriteiten er voor zo iets gaat. Als je er ooit de tijd voor heb. Hoop ik dat je ook het geld er voor heb. Succes met sparen.

 4. Ik ben het helemaal met je eens! Ik moest ook zelf mijn rijbewijs betalen (het is echt niet dat mijn ouders het mij niet gunnen, juist wel, maar ze kunnen het gewoon niet zo maar betalen) dus heb ik sinds juli vorig jaar al mijn salaris waar ik hard voor heb gewerkt, op mijn spaarrekening gezet. Ik had natuurlijk liever dat geld aan iets anders willen besteden, want het is wel zo’n €2000 in totaal. Maar ja ik denk dat ik straks blij ben als ik al mijn rijbewijs heb én met geld om kan gaan omdat ik weet hoe het is om heel lang voor iets te sparen. Wij kunnen later tenminste goed met geld omgaan 🙂 .

 5. Wat een goede blogpost! Ik vind het ook zeker niet normaal dat mensen zo veel krijgen van hun ouders. Wanneer ik zelf ergens voor heb gespaard, ben ik er echt veel gelukkiger mee, omdat ik dan ook echt 100% zeker van ben dat ik het graag wil hebben.

 6. De vraag of je jou rijbewijs nog niet hebt komt ook heel erg door het beeld dat wordt geschept: je bent 18 dus je mag alleen rijden. Waarom heb je het dan nog niet?!. Bij veel mensen dringt het niet door dat niet iedereen daar geld voor heeft of het nodig heeft.
  Echt meer mensen zouden zich eens moeten realiseren hoeveel geluk wij ze hebben..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.