Eerder in een andere blogpost over mijn verslavingen. Heb ik aan gegeven dat ik vroeger heel erg verslaaft was aan game en computeren. Dit begon al heel vroeg en was altijd wel op de hoogte van de trends rondom de computer. Op mijn blog schrijf ik naast alle ellende van vroeger ook graag over de leuke dingen. Dat ga ik vandaag wederom weer doen. Vandaag ga ik het hebben over wat ik vroeger altijd op de computer deed en bespeelde. Waarschijnlijk komen er een hoop dingen bekent voor. Als dat zo is laat het mij zeker weten. Dat vind ik altijd leuk om terug te lezen.

 

 1. MSN: Laat ik maar met de meest populaire beginnen. Wie op gegroeid is met een computer of direct een computer in huis heeft genomen kon er niet om heen. MSN moest je gewoon hebben. Als ik terug denk aan MSN schieten er een paar dingen gelijk in mijn hoofd. Hoe irritant was het wel niet als jemsn beeldscherm ineens begon te trillen. Ja hoor iemand vond dat je niet op schot met reageren en stuurde je gelijk een buzzer. Soms kwam er ook ineens bewegende dingen op je beeld scherm. Iemand had je een speciale smiley gestuurd bijvoorbeeld een zoen of een rockster. Als laatste herinner ik mij heel erg dat eigenlijk iedereen altijd offline stond terwijl ze er gewoon waren en ja ik was ook zo iemand. Sorry :). Als ik nu mensen spreekt over MSN hoor ik altijd dat ze het heel graag terug zouden willen hebben. Hopelijk komen de makkers inderdaad ooit terug met een nieuwe versie, maar ik zie het helaas niet gebeuren

 

 1. Runescape: Voor de mensen die spelletjes speelde komt dit waarschijnlijk heel bekend voor. In mijn jeugd was het eigenlijk ondenkbaar dat je dit spel niet speelde en het was sowieso ondenkbaar dat je het niet kon. Al mijn vrienden metrunnescape een computer hadden er wel een account op. Je begon in een kasteel en je moest naar buiten om te vechten tegen andere wezens of mensen. Iedereen probeerde altijd zo rijk mogelijk te worden en zo hoog mogelijk te leven. Eerlijk gezegd was ik hier nooit zo heel goed in. Het was niet mijn lievelings spel en al mijn vrienden waren er veel beter in. Volgens mij is het hoogste level wat ik ooit heb bereikt 55. Oke het is best hoog, maar tegen mijn vrienden die hoger dan level 100 waren kon ik echt niet op. Gelukkig denk ik nu achteraf, want hun hadden er zoveel tijd in gestopt. Ik speelde toch altijd nog liever buiten. Tot mijn verbazing bestaat het spel wel nog steeds. Alleen is het helaas helemaal veranderd en speelt bijna niemand het meer

 

 1. Clipjes.nl: YouTube was vroeger nog niet zo heel populair in mijn jeugd. Als je liedjes wilde luisteren deed je dat heel ergens anders. Ik ging altijd naar Clipjes.nl. De echte site clipjes.nlbestaat tegenwoordig niet meer. Tegenwoordig is de huidige Clipjes.nl veranderd in een nep versie van Spotify met YouTube filmpjes. Zo ver ik weet was Clipjes.nl altijd heel populair en verdween het al snel toen Youtube populairder werd. Als je liever niet via internet wilde luisteren en kon downloaden luisterde je altijd je muziek via Limewire.

 

 1. Limewire: Als je liever niet via internet wilde luisteren en kon downloaden luisterde je altijd je muziek via Limewire. Dankzij Limewire heeft elk kind uit mijn tijd leren downloaden. Je limewirezocht een nummer en klikte op downloaden. Je had in een paar muisklikken al snel een cd bij elkaar verzameld met al je favoriete artiesten. Helaas hielt het niet al te lang stand tegen de wet. Door hoge boetes vanwege illegaliteit moesten ze offline. Later probeerde iemand anders terug te keren met Frostwire, maar dit werd nooit echt een succes.

 

 1. Hyves: Toen MSN helaas verdween kwamen er al snel nieuwe sociale media’s om de hoek kijken. De meest gebruikte werd al snel Hyves. Hyves heb ik zelf ook altijd heel leuk gevonden. Snel even een krabbel sturen naar een vriend, je kwam even langs met je buddypoke, Je vulde een poll in van iemand of jehyves richten een Hyves club op. Je kon er echt heel veel doen. Als iedereen offline was kon je altijd nog kiezen om een game te spelen. Door de grote groei kon Hyves het al snel niet meer aan en stopte er ook al mee. Tegenwoordig heet het Hyvesgames en kan je er echt alleen nog maar spelen op spelen

 

 1. Online games: Over spelletjes gesproken. Onder de spelletjes spellers onder ons. Kan je deze sites bijvoorbeeld nog: Funny Games, Spelen.nl of Speeleiland. Ik heb het na gekeken en alle funnygamesdeze sites bestaan nog gewoon met de zelfde spelen. Wie heeft er nou niet gebruik gemaakt van de love tester. Even snel jou naam in voeren en de naam van de gene waar je verliefd op was. Kwam er 100% uit dan klopte het natuurlijk, maar kwam er minder dan 60% uit nou dan was het ineens een nep tester. Zelf deed ik ook heel vaak eiland opbouwer of Bubble Shooter.

 

 1. Windows games: Toen er nog niet overal internet was om te gebruiken en je verveelde je had je echt een probleem. Bijna iedereen koos dan voor plan B. Namelijk de Windows games. windows games-1Je kon flipperkasten, patiencen, mijnveger, mahjong en nog veel meer standard spelletjes spellen. Volgens mij is de flipperkast en patience nog steeds heel erg populair bij gebrek aan internet.

 

 1. Humongous Entertainment: Nu denken de meeste waarschijnlijk wat is dat nou weer. als ik nou eens Freddy de Humongous Entertainmentvis of pyjama sam zou zeggen. Snap je dan wel wat ik bedoel? Ik denk de meeste mensen wel. Vroeger waren er niet echt heel veel computer spelletjes die je op cd kon kopen. Humongous Entertainment was een van de weinige die zulke spellen uitbracht en echt bijna iedereen had wel een van die spellen in huis

 

 1. Habbo hotel: Wie van de kinderen heeft nog nooit van Habbo Hotel gehoord. Bijna iedereen gebruikte Habbo hotel wel of een van de nep versies waar je direct begon met heel veel cr. Bijna iedereen van mijn vrienden had wel eens stiekem cr gekocht via de telefoon, want ja welke ouders hadden het nou door. Mijn moeder kreeg het later wel een klein beetje door, habbowant blijkbaar deed mijn zus dit ook :). Ach ja waar het geld nou precies heen ging is ze gelukkig toen nooit achter gekomen. Als je nou heel veel spullen had en populair werd ging je gewoon naar een volle kamer toe en vroeg je random iemand verkering. Ja de gene had je nog maar net ontmoet, maar hij of zij klok wel aardig. Veder kan ik nog veel meer dingen op noemen zoals een potje stoelen dans, wie is de mooiste of bobba. Misschien komt er ooit nog wel eens een blog online over Habbo hotel, want ik heb er nog veel meer over te zeggen

 

 1. Paint: Er was nog iets wat veel mensen deden als ze zich verveelde. Iedereen was namelijk ineens een kunstenaar. Je 2016-03-27opende namelijk dan gewoon Paint en je was een grote kunstenaar. Meestal was dit gewoon in je verbeelding, want uiteindelijk stonden er gewoon maar wat krassen op je tekenvel.

 

Dit was het dan alweer voor vandaag. Hopelijk mocht ik jullie vandaag weer even terug brengen naar jullie jeugd. Herkende je dingen of snap je werkelijk niet waarom ik iets niet heb genoemd. Laat het dan zeker hieronder achter. Wie weet komt er nog een deel twee ooit aan en wordt jij ook genoemd in de blogpost. Ik ben benieuwd. Kijk gerust nog even veder en anders hopelijk tot ziens 🙂

 

Nog een fijne dag toe gewenst,

Fabian van der Gijze

Je kan mij ook volgen op Facebook,Twitter,Instagram,google+ en Bloglovin

11 gedachten over “Tien computer bezigheden van vroeger (verleden)

 1. hahaha Msn was zo leuk!
  En die veel te lange msn namen die iedereen toen had..
  zou zo nog eens wat gesprekjes terug willen lezen..
  Leuk Artikel!
  Liefs,
  Marjolein

  1. De te lange namen herinner ik mij ook nog al te goed. Ik zou het ook nog zo graag een keertje willen terug lezen. Helaas hebben ze het niet niet als Hyves gedaan. Van Hyves mocht je al je gegevens de eerste twee maanden nog downloaden.

 2. De goede oude voorlopers van waar nu iedereen aan verslaafd is, Facebook, Candy Crush, en nog heel veel meer. Je had het over dat je liever buiten speelde, maar tegenwoordig spelen ze ook buiten hoor! op een bankje met hun mobieltjes…
  Dank voor deze lijst, hoop jeugd sentiment weer opgerakeld, inclusief narigheden zoals het vele pesten op Hyves en msn 🙁

  1. Moest erg lachen om wat je zei. Als ze tegenwoordig buiten zijn spelen ze inderdaad het liefst tegen elkaar op de telefoon. Soms zie ik zelfs dat mensen tegen elkaar praten via whatsapp terwijl ze naast elkaar zitten.

   Gelukkig heeft het leuke herinneringen naar boven gebracht. Wel jammer dat het ook narigheden heeft opgerakeld. Helaas was en is het inderdaad heel makkelijk om slachtoffer te worden van online pesten. Hopelijk is het bij jou snel beter geworden en hopelijk heb je er nu geen last meer van.

  2. jij bent niet de enige die gepest werd op hyves en MSN.
   toen ik 12 was (dacht ik uit mijn hoofd) werd ik ook heel wat keren gepest maar dat heb ik vooral aan mezelf te danken want ik zat alleen maar vreemde toe te voegen en alles maar toen wist ik de gevolgen niet eens daarvan, dat heb ik nu inmiddels wel een beetje geleerd.
   (de pesters kwamen ook aan mijn account want ik had kennelijk een makkelijke wachtwoord op hyves)

 3. Hoi! Ik ben oude blogs aan het lezen hahaha! Ik weet dat een klasgenootje op school eens een liedje mocht opzoeken op het digibord. En dat diegene i.p.v. van clipjes.nl, toen lipjes.nl intoetsten.. Er kwam op een iets andere site terecht dan muziekclipjes hahaha!

 4. bijna alle dingen herken ik wel in mezelf (op runescape,Humongous Entertainment & Limewire na dan) op de computer iets tekenen (paint) deed ik vroeger heel vaak of ik ging de afbeeldingen van de foto opslaan en verder bewerken daar zo xD.
  op hyves stond ik vroeger ook vrijwel altijd op,
  1 nadeel ik werd ooit daar zo gepest en kwamen de pesters op mijn account (blijkbaar had ik een makkelijke wachtwoord in die tijd) ik had vroeger altijd heel veel vreemde mensen op hyves
  maar ik was toen ook nog maar 12 dus ik wist de gevolgen niet daarvan en ik kreeg ook geen voorlichting over het social media gebeuren tot dat ik 14/15 werd
  nu weet ik wel iets meer van de gevolgen van social media vooral het vreemde mensen gebeuren
  ik ben nu al haast 20 en ik ga de vreemde mensen al haast niet meer toevoegen dus wat dat betreft ben ik wel wat wijzer geworden.
  MSN zat ik vroeger ook vrijwel altijd op, ik mis die tijd wel eerlijk gezegd.
  bij clipjes zat ik ook wel eens op samen met een oud vriendin van mij (die toen mijn vriendin was)
  en zo kan ik er meer opnoemen bij de meeste dingen maar dan wordt het verhaal hier lang denk ik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.