Als je mijn verleden verhalen  en/of  Ik ga niet meer met mijn vader om wel eens heb gelezen. Dan weet je dat ik niet meer met mijn vader om ga. Vaderdag is één van die dagen dat je daar niet meer om heen kan. Nu heb ik er niet meer zo last van tijdens Vaderdag, maar vroeger wel. Mensen denken er nooit echt over na. Ze houden er echt niet rekening mee dat dit ook wel eens een situatie kan zijn. Natuurlijk heb je nog mensen die zich op Vaderdag zich nog meer van de domme houden en het niet willen begrijpen waarom je zo’n keuze maak. Bovendien heb je ook altijd nog mensen die er niet zelf voor hebben kunnen kiezen. Sommige vaders zijn zelf vertrokken of zijn vroeg overleden. Vandaag wil ik het hebben over Vaderdag zonder vader.

jars-1166243_640Als ik twee plekken moest vertellen waar ik het er echt moeilijk mee had rondom Vaderdag weet ik het direct. Namelijk school en de BSO. Hier moet je namelijk altijd iets rond Vaderdag maken voor je lieve vader. Oja, wat moeten we met Fabian aan hoor de je dan in eens. Hoe durf je zoiets zo hard op te zeggen waar ik bij sta en waarom heb je dit niet eerder kunnen bedenken. In eens werd je in een zielig hokje geplaats. Ik voelde mij in die tijd vrijwel nooit een buitenstander, maar op zulke momenten wel. Daar durfde er dan eindelijk eentje naar mij toe te komen. Hé Fabian zullen we iets moois voor je mama maken. Met tegen zin zei ik dan altijd ja om niet nog meer af te wijken van de rest. Nu weet ik natuurlijk dat dit allemaal heel krom is. Ik begrijp ook wel dat je als docent veel dingen aan je hoofd heb, maar kom op. Je kan je toch wel een beetje in leven in zo’n kind.

Ook echt overal zie je en hangt er reclame voor Vaderdag. Rondom zo’n dag verdienen ze gewoon bakken met geld, dus het is natuurlijk wel logies dat je het overal kan zien. Bol.com had bijvoorbeeld ook heel graag gewild dat ik zo’n banner langs mijn site toonde. Zoals je zie is dat niet het geval. Natuurlijk weet ik ook wel dat je juist deze dagen iets kan bijverdienen. Mensen klikken dan toch iets sneller en vaker op je banner. Met een beetje geluk kopen ze dan iets via jouw site, maar hoe hypocriet zou dat geweest zijn. Vaderdag haat ik natuurlijk niet, maar er zit wel echt een nare smaak aan.

Sinds twee a drie jaar zit er voor mij een extra vieze smaak aan. De laatste keer dat ik mijn vader namelijk ooit eens echt heb gesproken was namelijk op Vaderdag. We gingen weer een beetje met elkaar om en hij wilde mij graag deze dag zien. Deze dagen denk je daar toch ongemerkt een beetje aan. Twijfels heb ik niet, maar de herinneringen zijn er natuurlijk wel.

Misschien ken je zelf ook wel iemand die bijvoorbeeld één van zijn ouders is verloren. Heb jij dan wel eens gedacht hoe het voor zo’n iemand voelt. Misschien ben je zelf wel net zoals mij iemand die geen contact heb met bijvoorbeeld één van je ouders. Durf je het bij iemand aan te geven. Eerst durfde ik het echt niet. Tegenwoordig zeg ik het eigenlijk altijd en als iemand het niet wil snappen loop ik gewoon van die gene weg. Ben erg benieuwd wat jullie mening zijn en hoe jij met zo’n situatie om ga.

Zelf ben ik wel altijd benieuwd of dit gevoel ooit gaat veranderen. Later hoop ik zelf ook vader te mogen worden. Zou ik het dan wel in eens willen vieren of voelt Vaderdag juist dan heel raar aan. Ach, zo ver zijn we nu gelukkig nog niet. Daar schrijf ik dan wel weer over als papa blogger 😉 Voor nu wil ik je bedanken voor het lezen en alvast voor je reactie als je die achter ga laten. Iedereen die het gaat vieren heel veel plezier gewenst. Geniet er van. Deze dagen vond ik zelf ook altijd heel leuk en net iets specialer. Iedereen die het niet kan of wil vieren onthoud altijd heel goed dat je zeker niet de enige ben die in deze situatie zit. Veel succes deze dagen toegewenst en laat iedereen maar lullen. Jij kan er ook niks aan doen.

Verdiep je altijd in een ander voor je ergens van uit ga.

Fabian van der Gijze

 

2 gedachten over “Vaderdag zonder vader (heden/verleden)

  1. Herkenbaar weer. Ik was op de basisschool de enigste kind met gescheiden ouders en had toen al geen contact meer. Daarnaast werd ik ook verplicht om hierbij een gedichtje te maken gericht aan mijn vader. De knutsel ging vaak naar mijn moeder of mijn broer, maar ze hadden wel iets realistischer kunnen zijn. Jij kent mijn verhaal, dus je snapt wel wat ik bedoel..
    Tessa onlangs geplaatst…Coeliakie | Controle bij de MDL-artsMy Profile

    1. Dat je als nog mee een gedicht moest schrijven is wel heel raar. Snap echt niet dat zo’n docent niet aan voelt dat dit zo fout is. Snap je heel goed. Kan jou verhaal nog goed herinneren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.